-----------------------------------
Emil
24 Mar 2012 19:52


-----------------------------------
Newton-ul nu necesita refocalizare insa introducand corectorul de la Baader, care este un sistem de tip ED va introduce o usoara aberatie cromatica din aceasta cauza sugerez in prealabil sa verifici canalele RGB fara, in prealabil, a modifica pozitia focusorului, daca diametrul stelei variaza de la UN FILTRU la altul atunci trebuie sa faci refocalizare.
Nu am folosit un sistem ca al tau si de acea sunt nevoit sa trag la teorie un pic.
Pe de alta parte tragand culorile in regim bin2 tu ai un superpixel sa zic asa prin bin deci este posibl ca diametrul stelei sa ramana cam la fel. Pentru a fi absolut sigur daca ai sau nu o eroare cromatica trebuie sa treci camera in regim bin1. Daca eroarea este mica atunci, in locul tau, as verifica apoi aspectul stelei pe cele trei canale in bin2. Nu are rost sa te incurci cu factori de corectie a pozitiei focusorului daca nu este necesar.
Ai atasat o captura de ecran al componentei de focalizare din Maxim. Nu stiu exact cand anume ai facut aceasta captura insa observ ca focusorul nu este conectat, fara conectarea la focusor nu vei putea utiliza functia de auto-focus din Maxim. Pe de alta parte functia de autofocus din Maxim este destul de, sa zicem, la inceput de drum, nefiind de mult timp implementata in acest soft.
FMax este singurul care reuseste sa focalizeze constant bine in comparatie cu Maxim, daca FMax are la dispozitie curbe de focalizare corecte va obtine rezultate mai bune decat focalizarea manuala facuta prin treceri succesive prin punctul de focus.
Uite un articol foarte bun, din punctul meu de vedere, referitor la CFZ
http://dl.dropbox.com/u/5132381/Get%20FocusedPreprint.pdf
Pe de alta parte, personal nu cred ca exista un sistem perfect din punct de vedere al aberatiei optice deoarece camerele au de obicei in fata sensorului un filtru clear (de cele mai multe ori insa poate fi csi UV/IR cut) care cred ca totusi va introduce o eroare cromatica in sistem....