-----------------------------------
IACOB DUMITRU
20 Oct 2006 09:41


-----------------------------------
Desigur că atunci când am spus &#8222;centrul Pământului&#8221; mă refeream de fapt la centrul locului geometric amintit de mine.  Prin această afirmație doream doar să simplific conversația noastră, cum de fapt ai dorit și tu, în momentul în care ai folosit afirmația "Dacă punctul nu s-ar afla în interiorul Pământului". 

Prin intervenția mea doresc să vin în sprijinul articolului tău. Practic, eu consider că articolul tău este valoros din următoarele motive:

-	amintește de o lege de conservare (necunoscută sub forma enunțată de tine);

-	amintește de faptul că este nevoie în continuare de un studiu al precesiei Pământului;

-	Prin observația &#8222;axa de rotatie urmăreste să ajungă din urmă cuplul, în timp ce cuplul "fuge" mereu de axa de rotatie ca să poată rămâne perpendicular pe ea&#8221; ai atacat (cu sau fără voia ta) subiectul unui tip interesant de &#8222;autoinducție&#8221;.

PS. Eu pun sub semnul întrebării orice rezultatele teoretice obținute în urma unor cantități enorme de calcule (integrale, diferențiale&#8230;).  Spațiul fizic are predispoziție spre un comportament simplu și mai ales logic.