-----------------------------------
alexconu
20 Oct 2006 11:18


-----------------------------------
Bun, bun, focala sau afocala, voi spre ce ma sfatuiti sa ma indrept? Ma gandesc ca daca pot folosi si ocularul (cu acel "variable projection adapter") as avea mai multa libertate in fotografie, la diverse puteri de marire. 
- Exista dezavantaje(timp de expunere mai lung)?
- Puteti pune o poza cu un astfel de adaptor sau un link?
- Adaptorul asta merge cu orice fel de ocular (eu am doua Plossl)?
- Ce este tele-exdenderul asta si cum arata?.
La fotografierea prin proiectie prin ocular exista dezavantajul raportului focal mare. De exemplu, daca folosesti un ocular de 10mm focala si vei avea filmul/cipul la 10cm de ocular vei avea un raport focal de 51.4 ceea ce inseamna timp de expunere mai lung. Chiar si pentru Luna Plina (desi nu prea are rost sa fotografiezi Luna Plina) vei avea nevoie de ceva in jur de 1/4 la ISO100. Ceea ce e mult, daca nu ai mecanism de urmarire.
Eu unul, nu m-as apuca sa fotografiez planete, Luna sau Soare cu instrumentul tau. Focala e cam prea scurta pentru asta. Ar fi mai indicat pentru fotografie deep-sky (dar banuiesc ca e acromat si atunci si optiunea asta cam pica).
Aici http://www.telescope.com/shopping/product/detailmain.jsp?itemID=73&itemType=PRODUCT&iMainCat=6&iSubCat=29&iProductID=73 o sa vezi imagini cu ceea ce cauti tu.
Poti utiliza orice ocular atata timp cat intra in tubul de proiectie. Plossl va intra cu siguranta. Probleme sunt cu unele oculare cu camp larg care sunt mai voluminoase.