-----------------------------------
jimao22
27 Mar 2012 22:16


-----------------------------------
Asa, din experienta, pot zice ca acel curent ai sa-l afli doar dupa ce ai ars motorul  
Sunt multi factori in joc ... cei mai importanti fiind temperatura ambienta si rezistenta termica. 
Teoretic, limita ar fi undeva la 20-25%. 

Salut,
Am facut niste teste cu camera de termoviziune, vis-a-vis de incalzirea motorului pas-cu-pas cand folosesc optiunea "half-step" in driverul SELETEK-ului.
Am crezut ca lucrurile sunt mai drastice dar nu am observat asa ceva.
Initial am dorit sa fac un studiu in care, plecand de la o aceeasi temperatura data si schimband parametrii de alimentare de la "while moving / while stoping" sa vad care este delta-T  dupa un acelasi interval de timp.
Doar ca experimentand cu valorile normale - 100% si 0% si apoi schimband la 90% si 15% , 90% si 20% si apoi la sfarsit 100% si 20%, nu am observat diferente notabile de crestere de temperatura cand motorul facea o cursa de focuser normala. Practic temperatura motorului nu a depasit 29 de grade C la o actionare frecventa, iar la "stand-by", fie pe pas-par fie pe pas-impar (half-step), motorul incepea sa se raceasca oricum.
Deci il voi lasa la aceste valori - 100% si 20%.
Singura diferenta notabila este ca acum se aude un tziuit in motor asa cam ca acela care se aude in motoarele de troleibuze atunci cand acestea stau pe loc (nu mi-a venit alta comparatie mai plastica in cap).
Pozele atasate sintetizeaza ce am spus pana aici.
Cred ca am lamurit problema.