-----------------------------------
lucia lucia
20 Oct 2006 20:17


-----------------------------------
Ma amestec si eu, nu de alta, dar tocmai citii un post al d-lui D care mi-a trezit o "veche si neamplinita admiratie": exista rutine, slava Celui de sus, care au fost elaborate de minti pentru care imi scot caciulita, care se ocupa de calcule: GR tensor sub Maple 8 de exemplu, "face" o metrica de nu-ti vine sa crezi (bazat pe formalismul Newmann-Penrose care chiar e o scarbosenie, rezolva orice metrica si da tensorii fundamentali in cel mult un minut).
Cinstit, d-le ID, avem atatea mii de ani (de cerecetare, filosofie, iluzii si autoincurajari) in spate, care ne obliga sa ne exprimam intr-un limbaj recunoscut. Stabilit nu de cheful sau toana vre-unui ciudat ci de necesitatea formularii exacte, cantitative, a ideilor de stare, modificare, asimetrie... etc si impus, la urma urmei, de aceste mii de ani de tatonari.
Softurile astea, recunosc, sunt lucrate pe background-ul ideii de mai sus. Dar aduc un imens avantaj: Ganditorul nu mai are nevoie sa stie matematica aceea scarboasa. Eventual poate colabora cu un tip care stie sa utilizeze un soft specific sau un limbaj de programare (la nevoie) asa incat ideile lui sa prinda contur matematic, adica acceptat ca inteligibil la epoca asta (chiar daca 99% dintre cetitori nu-l inteleg). 
Acceptarea e insa, totusi, esentiala (cred eu) pentru ca lipsa de acceptare duce la lipsa de colaborare. Altfel sa ma exprim: de ce sa nu vorbim in limbajul tuturor?