-----------------------------------
zoth
28 Mar 2012 22:22


-----------------------------------
Felicitari pentru aceasta constructie Ovidiu, cred ca este un exercitiu util si interesant pentru orice constructor amator.
Ai scris pe la inceputul topicului ca ai vrea sa simulezi un refractor al secolului 17 si sa vezi cam ce imagini se puteau observa cu asa un instrument.
Parerea mea este ca te-ai indepartat cam mult de un refractor din secolul 17 prin folosirea lentilei de ochelar (fie ea si Zeiss) in detrimentul unui simplet plan convex sau chiar biconvex simetric.
Daca din punctul de vedere al cromatismului lucrurile stau cam la fel la ambele, in ce priveste aberatia de sfericitate exista diferente zic eu, foarte mari ce pot duce in final la imagini oarecum diferite.
Am facut in imaginea de mai jos o simulare monocromatica (pentru evidentierea aberatiei de sfericitate) a raspunsului unui obiectiv simplet biconvex simetric 40/2000 pe coloana din stanga si raspunsul unei lentile de ochelar cu parametri similari pe coloana din dreapta.
Nu stiu daca mai are rost sa spun (se vede clar din grafice) ca lentila de ochelar are o sfericitate de 40x mai mare decat lentila simetrica, raspunsul depasind limita de difractie.
Sfericitatea intr-un instrument este raspunzatoare pentru scaderea contrastului si definitiei imaginii.
Poate ca ar fi interesant sa faci o comparatie "pe viu" in cazul in care gasesti o lentila simetrica similara si sa te convingi singur.
Spor!