-----------------------------------
UFO
13 Apr 2012 10:55

Iluzia traiectoriei sinusoidale la sateliti
-----------------------------------
Problema : Dacă privim cu ochiul liber un satelit observăm cum acesta se balansează u&#537;or sinusoidal în jurul unei pozi&#539;ii medii pe traiectorie.

De când cu Goliat si problemele lui de rotatie, am inceput sa imi re-evaluez anumite idei ce imi păreau bine definite. Cu uimire am constat cât de superficial am fost chiar zilele trecute, când am răspuns  .. următoarele :oops: pe un alt topic.

Toti satelitii descriu (aparent) o sinusoida mai mult sau mai putin evidentă, având o traiectorie "&#537;erpuitoare", un fel de zig-zag, sau dacă vre&#539;i, balansare, iar în anumite condi&#539;ii ce &#539;in de orbita &#537;i înăl&#539;imea satelitului etc, pot apărea asemenea efecte în pu&#539;inele clipe când strălucirea acestuia devine foarte mare. Este vorba de o aparen&#539;ă. Se datorează panourilor solare ce reflectă lumina concomitent.
~~~~~~~~~~~
asa serpuieste aparent un satelit artificial in sensul directiei de deplasare.  

Eu credeam superficial că sinusoida se datorează panourilor solare ce reflectă lumina concomitent :oops: 

Gândindu-mă serios asupra problemei văd totu&#537;i că ar putea să nu fie tocmai a&#537;a...

Întrebări - De ce observăm acea balansare ? Este iară&#537;i , o altă iluzie, dată de imperfec&#539;iunea ochiului uman? 
 :( 

p.s. efectul acesta de aparenta balansare l-am observat la mai to&#539;i satelitii văzuti ... nu chiar mii, insa sute au fost.