-----------------------------------
saiph
19 Apr 2012 14:54

Re:
-----------------------------------
pacostiro, felicitari pentru constructia reusita! ;)
ai un veritabil "tun de stele" pe mana. sper sa-l folosesti la potential maxim!

imi aduce aminte de 6"-ul meu - primul telescop "adevarat", acum vreo 5-6 ani..  si mai apoi 8" - primul meu newt "cu betze" :D
in timp am trecut la solutii mai comerciale, desi imi face placere sa mai mesteresc din cand in cand.
este foarte adevarat ca in casa (pe genunchi, cum bine zici) e mai greu sa-ti iasa ceva cu o abatere sub 1.0 - 0.5mm.  deci poti fi fericit daca esti "in grafic".

este foarte importanta colimarea dar si innegrirea tubului la interior pentru contrast maxim si definitie buna a imaginii. sunt diverse metode pentru a face asta cat mai bine - e plin netul, ba chiar si pe forum gasesti ceva util (daca n-ai facut-o deja). eu folosisem vopsea spray, dar rezultatele mi s-au parut mai bune cu "flocking paper" (un fel de catifea, sau velur negru - un autocolant poros, dar din care nu cade puful). 

destul de scumpa teava. cand l-am facut eu pe ala micu (de 6") m-a costat parca la jumatate; bine, era si doar de 200mm diametru.
nu zic ca mai am si-acum o ditai tzevoaia de 315 (tot PP portocaliu - ceva mai decolorat, de la factorul timp)  :D :D  am dat vreo 150 roni parca, din ultima bursa.  a ramas nefolosita pt ca n-am gasit atunci optica potrivita pt diametrul ei.

daca vrei sa iti faci o idee asupra diferentelor intre telescopul tau si altele de apertura apropiata, te invit pe la Observatorul "Urseanu" (pe Catargiu, 21) sa te uiti prin instrmentele noastre. daca nu vrei sa compari cu C9.25 (care, sa zicem ca e din alta clasa), pot veni eu cu C8-ul, sau folosim dobsonianul de la Astroclub (avem un 200 f/6, SW).  eventual putem face asta la o iesire la stele.


cer senin!