-----------------------------------
valy
19 Apr 2012 18:27


-----------------------------------
Daca te referi la oglinzi secundare interschimbabile,...cass...newton...
Asa am eu doar ca odata montat cass-ul nu-mi mai vine sa dau secundara jos, sa mut focuserul si sa il fac newton. 
Dar daca ai doua focusere montate unul lateral (pt. newton), unul la spate (pt. cass), un tub deschis sa poti intra rapid la secundara, si o montare care sa iti permita o colimare rapida cred ca e ok, ar fi destul de ieftin (comparabil cu un barlow bun) si cred ca ar fi mai bun fata de solutia cu barlow. 
Dar presupune ceva deranj cu surubarit secundare, cu colimat. Insa daca te pregatesti din timp (pe zi) si seara il folosesti cu o singura oglinda nu vad dece n-ar merge. Asa de stat noaptea in bezna sa schimbi oglinzi cred ca e mai greu.

Insa asta e putin diferit de ce zici tu, asa cum spunea si dragos.n e o diagonala asimetrica. Sunt curios daca se poate face si ce limitari are un astfel de design. Cum nici eu nu ma pricep la optici asteptam parerea mesterilor.

La un tub mic asa cum zici ca ai, 150mm F/5, as face doua, unul cass si unul newton, e cel mai comod, putin mai scump dar o primara in plus de 150mm nu e un capat de tara.