-----------------------------------
saiph
20 Apr 2012 13:07

Re:
-----------------------------------
In mare parte sunt de acord cu criteriile dupa care identificam un astronom amator.
Ar mai trebui sa si stie ce sa faca cu ceea ce observa - achizitie, interpretare, prelucrare date/imagini, eventual sa aiba si ceva cunostinte de mecanica, electronica, programare sau macar operare pc.

As zice mai degraba:
 - astronomi amatori de ocazie: au cunostinte de baza de astronomie, ies din cand in cand cu instrumentele, fara sa imparta sau sa distribuie cuiva/undeva informatiile pe care le dobandeste la sesiunile de observatii.

 - astronomi amatori constiinciosi: au cunostinte solide de astronomie (si discipline conexe), ies cu regularitate la observatii, se tin de un program sau nu rateaza oportunitatea de a observa un fenomen/eveniment, sau chiar si numai de placere, dar si consemneaza, impartaseste/publica, sau chiar mai bine - trimite rezultatele observatiilor (de preferat prelucrate, daca nu se cer brute) la institutiile care le centralizeaza

 - astronomi amatori avansati/semi-profesionisti: au cunostinte solide/vaste de astronomie (cu precadere din domeniul care-i intereseaza cel mai mult), se dedica unei anumite "felii" din toata gama de observatii posibile, transmite cu rigurozitate datele acolo unde e nevoie de ele, sau le publica intr-un fel, nu face mare tam-tam de ispravile lui (faptele "vorbeste") si in general sunt perfectionisti in ceea ce fac; din cand in cand primesc si o recunoastere nationala sau internationala, de la Sky&Telescope, APOD sau alte publicatii/site-uri de profil care premiaza excelenta in domeniul asta

Instrumentul as zice ca este intr-un fel conditie "sine-qua-non", de orice tip si in orice numar s-ar prezenta el - doar am trecut de epoca cand ochiul era unicul mijloc de cunoastere a naturii.

Cu siguranta nu sunt(em) multi, iar rezultatele nu sunt la fel de abundente ca prin alte locuri, dar cred ca ar putea fi, daca situatia ar permite-o (in primul rand economico-financiar vorbind, dar si din considerente de locatii/poluare luminoasa/astroclimat).

Cat despre activitatea membrilor din cluburi, ai zis cam la fix :) Si tare mi-ar fi placut sa te (ne) fi inselat - in sens pozitiv, adica sa fi subestimat numarul.

Poate vor (re)veni si zile mai bune pt astronomia de amatori in tara noastra.


Cer senin!