-----------------------------------
Teo
20 Apr 2012 13:50


-----------------------------------
Dupa cum spune si Saiph, luneta 70/500 mm merita investitia pentru scopul propus.

Ma intrebai daca merita sa iei pachetul complet sau sa achizitionezi intai luneta apoi restul pe bucati.

Pachetul complet este OK, dar ocularele cu care vine nu sunt din cele mai bune.

Daca o achizitionezi cu totul, e bine ca in timp, acele oculare "Super" ( Kellner) sa le inlocuiesti cu unele Super Plossl.

Avand in vedere ca doresti sa faci si observatii terestre este bine ca prisma sa fie una la 45 de grade si nu la 90 , desi eu am la 90 si ma descurc bine cu ea atat terestru cat si pe cer.

Fa un calcul si vezi la ce pret iesi daca aduni urmatoarele : Luneta 70/500, trepied cu montura AZ 3, doua oculare Super Plossl de 25 mm si 10 mm, prisma (oglinda diagonala ). Compara apoi rezultatul cu pretul pachetului complet, tinand cont ca ocularele din pachet nu sunt Super Plossl.

Montura AZ 3 este solida si buna, dar eu am evitat-o din scopuri de greutate la transport cu trenul si microbuzul la tara.

Ar mai fi o posibilitate : daca iei doar luneta separat, sa iti achizitionezi un trepied foto solid care e mai micut si mai usurel decat cel  cu  AZ 3 .

Eu nu am mers pe varianta AZ 3 care e mare si incomoda la transportul in rucsac, ci am cumparat un trepied mai mic, fotografic dar destul de solid pe care il utilizez atat cu luneta de 70/500 cat si cu un telescop Newton.

Personal nu as lua tot pachetul ci as achizitiona doar luneta, o prisma( oglinda ) si doua oculare Super Plossl ( de 25 si de 10 mm ). Trepiedul as incerca sa vad ce gasesc pe forum sau pe la alte magazine.
In timp ii poti adauga si un ocular Super Plossl de 6 mm care te va duce la o putere de 83 X, cu care vei putea vedea foarte frumos inelele lui Saturn si benzile cenusii de pe suprafata lui Jupiter.
Acum, vezi cum te vei orienta.
Oricum, 50 X cat iti ofera ocularul de 10 mm e cam putin pentru planete. De la 83 X se vad mult mai bine.
In privinta puterii de marire si a calitatii optice, luneta aceasta merge frumos pana la 125 X ( adica un ocular de 4 mm ), putere cu care am observat planetele de mai multe ori prin ea.

Ocularele le poti achizitiona pe rand, in timp.