-----------------------------------
UFO
23 Apr 2012 08:40


-----------------------------------
îmi cer scuze public fa&#539;ă de răbufnirea-mi oarecumva off-topic legată de cum se împart resursele în această &#539;ară - nu voi mai continua a aminti despre acest lucru în cadrul acestui topic. 

Din punctul meu de vedere, orice "breaslă" are tendin&#539;a de a se organiza, pentru a-&#537;i apăra &#537;i promova interesele proprii. Prima formă de organizare, în cazul nostru, este cea a cluburilor de astronomie. Există câteva astfel de nuclee în toată &#539;ara, răspândite oarecum uniform, deci, cu o bună reprezentabilitate geografică, pe regiuni.

Orice sistem de organizare unitară na&#539;ională a acestor cluburi, a astronomilor amatori afilia&#539;i sau nu, de la noi din &#539;ară nu are sens fără un anumit scop punctual. Din câte &#537;tiu &#537;i din câte se vede chiar &#537;i pe acest forum, oprgoliile EST-VEST, NORD-SUD  pot fi neconstructive, dezbinând mai mult.

Pentru a ne organiza, primul pas este să &#537;tim câ&#539;i suntem. Recensământul astronomilor amatori, propus în ideea de a ne forma o viziune de ansamblu. Până acum reiese că suntem maxim 200 de astronomi amatori (inclusiv diaspora).

Ceea ce am în gând este o încercare de a ne reuni for&#539;ele pentru un ideal comun, cât mai bine definit. Nu propun înfiin&#539;area unei stru&#539;o-cămile, nu are rost (exemplele din trecut sugerează că unirea astronomilor români într-un mega-club nu este posibilă - &#537;i sincer nici nu cred că trebuie să gândim a&#537;a. fiind suficiente cluburile regionale).

Am în minte 3 astfel de idealuri comune. 
1. Poluarea luminoasă
2. Reintroducerea astronomiei în &#537;coală.
3. Construirea unui observator cu oglinda de peste 1 metru. accesibil REMOTE de către to&#539;i astronomii amatori români &#537;i din diaspora. Timpii de acces la telescop să fie gestiona&#539;i pe bază de proiecte. Conducerea unui astfel de observator ar trebui să fie oferită unor astronomi români din afara &#539;ării care s-au remarcat prin profesionalism &#537;i corectitudine, colaborare cu cei din &#539;ară.
 Tipul de societate care să patroneze o astfel de societate poate fi si ea tot in afara &#539;ării. Ceea ce contează pentru noi este ca acest observator să î&#537;i găsească finan&#539;area iar una din primele clauze, legi de functionare, sa stipuleze in mod fara echivoc, faptul ca observatorul este destinat in principal astronomilor amatori romani. 

Intrebarea mea este daca vom fi stare sa conlucram la un asemenea proiect. Cheia succesului este transparenta tuturor actiunilor, incepand de la dezbaterea ideilor, si pana la colecta publica (la care se pot adauga fonduri europene) ce ar trebui sa fie gestionata de banca nationala BNR. Adica banii sa stea acolo la ei, ei sa patroneze tot ceea ce tine de finantele actiunii astfel incat sa nu existe dubii privind deturnarea fondurilor. Putem atrage in jurul acestui proiect si televiunile importante.

Putem sa visam la asa ceva ? Stiu ca multi or sa sara sa zica ca nu sunt realist. Totusi nu vreau sa ajungem pe Luna, sa aselenizam. Nu vreau sa colonizam planeta Marte. Eu sper ca idealul unui telescop sa ne uneasca. 
Repet cuvintele cheie. BNR, Diaspora, Transparenta, Televiziuni, noi, astronomii amatori si ... Telescopul de 1metru.

A&#537;tept critici constructive.  Si nu mesaje in care sa aud ca 90% din tot ce scriu e aberatie.