-----------------------------------
mrc
27 Apr 2012 01:04


-----------------------------------
http://messier.seds.org/objects.html

Roiurile stelare (globulare sau deschise) sunt spectaculoase. Bineinteles, poti incerca si nebuloase sau chiar galaxii, insa la acestea din urma vei vedea in cel mai bun caz, mici "norisori". Avand in vedere si distantele de milioane de ani lumina...  nu este de mirare acest aspect.

Imi aduc aminte de o lege a lui murphy,.. "fericit cel ce nu se asteapta la nimic, deoarece va fi cu siguranta,.. nedezamagit".

Iti recomand ca inainte de a incepe o sesiune de observatii sa iti stabilesti un plan de bataie, sa te documentezi despre obiectele pe care doresti sa le vezi. Astfel, placerea de a sti ce privesti este mult mai mare. 

Catalogul vânătorului Messier este un bun punct de plecare. Ar trebui sa folosesti ocularul cu distanta focala cea mai mare - asadar grosismentul cel mai mic, pentru a obtine rezultate. 

Inca un sfat... nu te astepta sa vezi totul din prima. Trebuie sa iti lasi ochiul sa se acomodeze cu intunericul, minim 15-20 de minute, iar atunci cand privesti prin ocular, incearca-ti privirea indirecta, cu coada ochiului.. catre obiectul din centrul campului ocular. 

In aceasta perioadă, o &#539;intă u&#537;oară bună de început, sunt Presepele, roiul din Rac.

Multumesc de sfaturi

tocmai ce am incheiat o "sesiune" de privit cerul. cu exceptia lunii care se vede exceptional si a lui saturn (care cu ocularul de 4 mm o ia la goana rapid si nu prea te lasa sa il stabilizezi, iar cu ocularul de 12,5 mm nu e cine stie ce) ... nu am reusit sa vad altceva spectaculos desi m-am straduit cam 3 ore...

Persepele , cu ce setari optice crezi ca s-ar deslusi, avand in vedere ca eu am un telescop 200/1200 ?

multumesc!