-----------------------------------
zoth
29 Apr 2012 12:14


-----------------------------------
Cam in aceleasi conditii aratate mai sus, doar ca pe o vreme mai calda, am testat ieri ultima captura facuta in domeniul acromatelor.
Este vorba de luneta de 102 mm, raport focal 11, fabricata de United Optics si vanduta de TS sub brand propriu.
Luneta are un aspect solid si un finisaj semnificativ mai bun decat al suratelor fabricate in China continentala. Parasolarul are o lungime generoasa si este retractabil, celula obiectivului are suruburi de reglaj si centrare pentru fiecare din cele doua lentile iar focuserul este un Crayford 2" foarte solid cu sina suplimetara de contact, cursa activa de 85 mm si demultiplicator 1/11. Tubul optic este prevazut cu inele CNC la fel de solide.
Din cauza lenii care ma domina ieri nu am respectat a treia conditie amintita in primul post si anume aceea de a monta luneta pe o montura corespunzatoare cu greutatea si lungimea ei, asadar am avut parte de vibratii destul de consistente pe imagine dar cu asteptare pe masura am scapat si de ele.
Am avut bafta sa nimeresc un exemplar bun daca nu cumva toate sunt cam la fel, imagine excelenta din toate punctele de vedere la toate grosismentele pana la 275x inclusiv (ortoscopic 4 mm). Producatorul United Optics spune ca polisarea si corectia finala a obiectivelor se face in regim manual iar acest lucru se vede la ocular.
Nu am folosit barlow deoarece nu am vrut sa denaturez raspunsul instrumentului si sa detectez eventualele urme de sfericitate prezente. Ei bine, nu am detectat nimic in neregula.
Trebuie sa adaug o nota suplimentara insa: cromatismul este mai mic decat al unui SW 102/1000 iar tonul imaginii este semnificativ mai rece/neutru comparat cu acelasi instrument amintit mai devreme.
Concluzia finala este o nota foarte buna din partea mea.
Fiind o luneta mai scumpisoara nu o recomand zgarciobilor   :)