-----------------------------------
Erwin
30 Apr 2012 00:45


-----------------------------------
Totu&#537;i pozele au ie&#537;it frumoase! Se pare că grupul vostru a fost separat de al nostru... Noi am fost chiar în fa&#539;a Domului &#537;i au fost cozi de peste 20 de persoane la fiecare instrument. Mul&#539;i tineri, având în vedere ora mai târzie decât data trecută la Earth Hour, era de a&#537;teptat. Au fost &#537;i copila&#537;i de grădini&#539;ă cu părin&#539;ii, o feti&#539;ă de vreo 3-4 ani s-a entuziasmat că se vede cerul negru de lângă Lună... :) 

Flavius a făcut iar un time-lapse, probabil încă îl prelucrează. Eu nu am luat camera, a trebuit să stau lângă instrument ca să fac urmărire, la fiecare 4-5 persoane trebuia să intervin pentru că am pus la refractorul de 80/900 un Hyperion de 8mm &#537;i obiectul fugea repede din câmp. Le-am arătat Venus, Luna, Castor Geminorum ca dublă - ceva inedit pentru mul&#539;i chiar dacă nu atât de spectaculos &#537;i mai târziu Saturn. De Saturn nu s-au mai săturat, chiar dacă l-au văzut &#537;i prin newtonul 200 pus pe Eq6 de Andrei (Kepler) &#537;i Dorin sau prin C6-le lui Cosmin. 

Domnul Farka&#537; de la Observatorul astronomic a sus&#539;inut o prezentare amănun&#539;ită, cu ajutorul unui proiector &#537;i al unui ecran mare unde s-au putut vedea imagini live luate cu o cameră prin telescopul lui Tavi Stănescu. Astfel mul&#539;imea de oameni a putut afla amănunte interesante despre ceea ce au văzut prin telescoape. 

Cerul senin, chiar dacă seeing-ul n-a fost perfect, a ajutat mult în reu&#537;ita acestei ac&#539;iuni. Am postat o poză la topicul dedicat Lunii făcută de un fotograf profesionist prin refractorul meu cu un DSLR Nikon.