-----------------------------------
Teo
04 Mai 2012 11:01


-----------------------------------


Pe site-urile din state vei întâlni termenul de telescop aplicat atat telescoapelor normale, dar si lunetelor. Din dragoste de economie a cuvintelor, americanii spun telescop la tot ce apropie, .. ma mir ca binoclurile nu le-au numit tot .. telescoape. Diferen&#539;a la ei este că uneori mai se specifica Telescop refractor, sau Telescop Reflector, după cum este vorba de o Lunetă, sau Telescop normal. Economia de cuvinte se dovede&#537;te a fi păguboasă în aceste cazuri. 

In Europa, &#539;ările francofene se preferă termenul de Luneta pentru instrumentele cu obiectiv din lentile, si cel de telescop pentru instrumentele cu obiectiv din oglinda.



Totusi, termenul general de " Telescop " este corect deoarece insasi denumirea provine de la cuvintele "tele" = distanta si "skopein" ( skopos = a vedea ). Deci poate fi orice instrument fabricat de mana omului prin care putem vedea obiectele de la distanta ca fiind mai apropiate sau mai mari .

Personal, prefer termenul  "luneta" pentru telescoapele refractoare deoarece imi place mai mult.
Termenul  " luneta " e mai cald pentru mine si e plin de istorie, de stiinta si descoperiri.
Intotdeauna am iubit lunetele de la vechile observatoare, care dadeau niste imagini extraordinare la planete. E si un oarecare romantism in asta... :roll:

De aceea, pe viitor mi-as dori o LUNETA buna cu apertura si focala foarte mari .  :D