-----------------------------------
Teo
05 Mai 2012 21:46


-----------------------------------
O intrebare: merita sa asamblez telescopul si sa ma uit la Luna astazi? Nu de alta insa nu am filtru lunar si cand alalta ieri m-am uitat deja ma deranja lumina Lunii prin telescop. Sau mai bine astept pana la urmatoarea Luna plina pt ca oricum imi cumpar un filtru solar si lunar peste 2 saptamani?

Cerul noptii merita sa il observi de cate ori ai ocazia si e senin . De fiecare data, daca exista pasiune si curiozitate, te vei bucura de ceea ce vezi .

Poate te derajeaza lumina Lunii, dar cam in aceeasi directie si putin mai sus, astazi vei gasi planeta Saturn care merita observata.

E pacat sa il tii demontat .

Pana faci rost de un filtru Lunar, poti construi o diafragma de un diametru mai mic decat cel al telescopului, din carton sau hartie si o asezi in fata lui. In acest fel va intra o cantitate mai mica de lumina iar Luna nu te va mai deranja atat de tare. Evident, s-ar putea sa nu mai percepi maximul de detalii oferit de telescop dar oricum vei vedea suficiente .

O diafragma cu diametrul de 10 cm cred ca ar rezolva temporar problema, avand in vedere si obstructia centrala data de oglinda secundara .