-----------------------------------
iuli72an
06 Mai 2012 14:41


-----------------------------------
Arata frumos jucaria !  :D 

Vad ca scrie pe el ca are sticla SCHOTT.

Si montura este solida si vad ca are si luneta pentru alinierea polara, sau cel putin asa pare ca ar avea sub acel capac alb de protectie.

La planete l-ai testat ? Cum se vede Saturn ?
Ai putut percepe diviziunea Cassini din Bucuresti cu el ?

Dar la Marte, ce detalii poti vedea prin el ?

Ma refer strict la vizual, nu la foto .

Multumesc pentru raspuns.

Da, asa este are sticla SCHOTT, dar te rog sa ma crezi ca habar n-am ce anume inseamna asta (din punct de vedere calitate optica). Eu unul sunt destul de multumit de telescop, in acest moment.
Sub ele acolo negru este cautatorul Red Dot (oarecum util).

EQ3-2 chiar are montura pentru aliniere polara (in deosebi cu un ocular dedicat). Are capacul respectiv in spatele caruia sunt suruburile de prindere pentru ocular-ul de aliniere polara, precum si gradatiile aferente ajustarilor ulterioare. In plus mai protejeaza gradatiile pentru orientarea RA. Sa sti ca la montura EQ3-2 (sau probabil incepand cu acesta montura) exista niste sub-gradatii orare (1-10 minute) ca la binecuoscutul "Schubler". Foarte util, te rog sa ma crezi. In acest fel poti sa gasesti foarte usor diverse corpuri ceresti, chiar daca ai poluare luminoasa (ca in Bucuresti).

Acum ceea ce priveste observarea vizuala.

L-am testat la planete precum:
- Saturn (da se vede destul de binisor diviziunea Cassini, chiar si din Bucuresti cu 10mm)
- Marte (un glob portocaliu stralucitor, cu 10mm. Parca se vedea calota polara. Mi-ar place sa vad mai multe detalii cu 6mm)
- Venus (destul de clar, insa si cu acesta mi-ar place sa il vad cu 6mm)

Pentru luna lucrurile sunt foarte detaliate, contrastate si luminoase, filtrul verde lunar pare momentan OK)

Cu privire la DSO (recunosc lipsesc vre-o doua oculare):
- M3 (din Bucuresti am putut observa M3 care are magnitudinea de 6.4. L-am gasit cu scala gradata si Stellarium, altfel n-aveam sanse)
- Galaxia Whirlpool (noaptea de 1 mai Garbovi/Urziceni - cer poluat luminos de Luna- am putut observa galaxia Whirlpool, asa cum se vedea din Bucuresti roiul M3, dar prea slab luminat cu 25mm. Un 32 sau 40mm m-ar tenta sa cumpar.)

Vor mai urma alte provocari si abia astept sa mai descopar una alta.

Cer senin, negru tuci si plin de stele.