-----------------------------------
iuli72an
09 Mai 2012 13:59

Tub Mak 127/1500 - posibila problema colimare (sau nu)
-----------------------------------
Va salut,


Revin aici cu o mica problema care nu am reusit sa o clarific, legat de tubul optic Mak 127mm Skywatcher la care se adapteaza un Body DSLR. 

Problema este ca nu pot pricepe de ce anume imaginile ce le obtin cu un DSLR nu sunt nici pe departe "as sharp, as possible". 

Probabil exagerez eu cu referire la "sharpness as possible" insa desi cand privesc prin ocularul de 25mm orice obiect (ceresc sa terestru) focalizat cu acest tub optic, este "ultra sharp". Chiar si stelele de magnitudine 8 sau 9 sunt foarte bine focalizate (raportat la turbulentele atmosferice). Prin ocularul de 25mm se vad ultra clar variatiile terenului de pe luna. Cu ocularul de 10mm se observa foarte clar diviziunea Cassini. Nu stiu cam se vede Saturn prin 6mm Super Plossl, insa deja vorbim de grosismente prea mari comparabile cu sitemul DSLR-Adaptor T2-Tub optic unde practic nu avem factori de marire intermediari.

Totusi alta treaba, cand privesc prin sistemul optic al DSLR-ului imaginea focalizata, care practic nu pot sa o aduc la claritatea mult dorita. Ba chiar imaginile ce sunt fotografiate cu apartul foto nu prea ies atat de clare (la viteze ale obturatorului de minim 1/200). Doar editate cu Registax sau alte editoare foto, mai mai se indreapta ceva, insa nu prea mult. 
Un lucru foarte important de mentionat aici este ca la privirea prin ocularul DSLR-ului montat pe tubul optic Maksutov, la momentul focalizarii pot observa ( in afara de imaginea proiectata de tub) si suprafetele convergente ale lentilei fresnel ce se afla pe partea inferioada a prismei optice din ocularul DSLR, care ma impiedica sa vad exact ce focalizez. Acest lucru NU se intampla (sub nici o forma) cand observ prin obiectivele refractoare ce sunt montate pe DSLR.

Care sunt cele patru situatii(exclusiv) de cumpana prin care mintea mea le traverseaza cu privire la acesta problema:
1. Ori este sistemul optic al tubului decolimat (si implicit trebuie colimat). 
2. Ori imi trebuie un tub Barlow 2x, in vederea evidentierii detaliilor optice la focalizare, insa acest dubleaza si distanta focala.
3. Ori imi trebuie un Vizor 2x 45 grade (sau straight) atasat la DSLR, pentru "fine tune" privind focalizarea (Ex: http://www.f64.ro/images/products/b/73211_7321.jpg)
4. Ori cer eu prea mult de la acest reflector sau DSLR.

Postez acest nou subiect sa stiu daca s-a mai intalnit cineva cu acesta situatie sau daca stie cineva care ar fi rezolvarea problemei.


Cateva exemple postate prin topicul "Lady Luna, in imagini" privind aceasta situatie: http://www.astronomy.ro/forum/files/dsc_4086_orig_105.jpg http://www.astronomy.ro/forum/files/dsc_4068_927.jpg

si un exemplu de poza cu "astrul" nostru cu filtru solar Baader (m-am concentrat la maxim sa focalizez cat am putut eu de bine)

Cu speranta ca ma va putea ajuta cineva in a clarifica si/sau rezolva acesta situatie, va urez

CER SENIN si MULTA SANATATE (ca-i mai buna decat toate)!