-----------------------------------
astro
11 Mai 2012 13:20


-----------------------------------
Buna ziua,

Acesta este primul meu telescop: http://www.celestron.com/astronomy/telescopes/celestron-astromaster-130eq.html
Nu am reusit inca sa observ o stea sau planeta marita prin telescop, imaginea e la fel ca si cu ochiul liber. Cred ca problema este ca nu stiu sa indrept cu precizie telescopul catre obiectul dorit.
Cu greu am reusit sa tintesc luna. Imi puteti da niste sfaturi cu privire la cum se face "ochirea" prin telescop a unei planete/stele?

Am primit 2 oculare la el, unul de 10mm si unul de 20mm. Care mareste mai mult? Prin cel de 10 mm vedeam luna la fel de mare ca si cu ochiul liber. De ce oare? Ocularele se folosesc separat sau se pot combina?

Duminica trecuta am privit luna plina prin acest telescop si avea o stralucire foarte mare. Daca tineam mana in fata ocularului, se proiecta pe mana un disc luminos puternic. Initial am privit cu ochiul liber prin telescop, apoi cu ochelari de soare. Cat de mare a fost pericolul unor arsuri pe retina? Este nevoie de filtru pentru a privi luna plina prin telescop?

Cam atat deocmadata, va multumesc anticipat.