-----------------------------------
valy
13 Mai 2012 01:31


-----------------------------------
Am uitat cu totul si cu totul de aclimatizare, e un aspect important.

Legat de focusare sa-ti zic cum fac eu cand ajung in situatia ta (adica nu-mi iese nici sa-l pici):
- la obiecte non stele/planete mici (adica la luna, soare, diverse obiecte pe timp de zi) pun ochiul la vizor, pun mana pe rotita de la focuser si ochesc un detaliu, cu o mana focusez inainte-inapoi si cu alta misc aparatul in sus si-n jos urmarind detaliul, cand dara data de detaliul miscat in vizor devine sharp banui ca am obtinut focusul, daca dara devine pufoasa e nasol, trag 5-10 cadre si repet operatia. Am testat si azi la soare, pana la urma iese cate una buna din zecile de cadre.
- pe stele/planete fac urmatoarea smecherie: tin ochiul intredeschis, genele formeaza un fel de masca (bahtinov) si urmaresc guguloiul, cand devine din ce in ce mai mic imi dau seama ca ma apropii de focus, cand se mareste ma departez de focus. Aici e oarecum mai simplu daca ai folosi o masca bahtinov/hartmann, dar asta cu ochiul e mai rapida.
Trebuie sa mentionez ca in general folosesc vizor 2.5x pus la ocularul dslr-ului.