-----------------------------------
mflorian
14 Mai 2012 16:23


-----------------------------------
Pînă la urmă mi-am cumpărat micul catadioptru dar m-am trezit în fața unei probleme serioase de fixare. Obiectivul nu are prevăzut nici un dispozitiv de fixare, așa că a trebuit să îmi bat puțin capul. Pînă la urmă am ajuns la soluția din fotografiile de mai jos. Poate este mai bine că a trebuit să fac eu ceva în acest sens, deoarece sistemele de fixare pentru uz foto au prinderea într-un singur punct, ceea ce este total insuficient.

A se observa "jgheabul" din talpa de prindere. Acesta rigidizează foarte bine obiectivul. Inițial am făcut o talpă cu suprafață dreaptă și am constatat că inelele de prindere se sprijineau în cîte un singur punct și se arcuiau destul de mult în lateral, de o parte și de alta a șuruburilor de fixare. 
Am intercalat un tub de PVC între  obiectiv și inelele de strîngere, deoarece inelele aplicate direct pe obiectiv blocau focalizarea. Tubul de PVC distribuie ceva mai uniform forțele și acum pot strînge inelele destul de ferm, fără să blochez focalizarea. După ce m-am jucat puțin cu el pe cer, i-am adăugat și un căutător format dintr-o simplă țeavă. Rudimentar, dar eficient.
(va urma)