-----------------------------------
stelaru
27 Oct 2006 12:17


-----------------------------------
Aia cu parasolarul a spus-o si Robert. Pare sa fie universala ideea asta, petnru ca se gasesc o gramada de astfel de parasolare de vanzare (cumplit de scumpe dupa mine, dar.... cum se pot si bricola cumva, merge).

Daca am priceput eu bine, mak-urile..."terestre" au tubul .."astupat", ma rog, ideea e ca oglinda si meniscul nu ar fi expuse direct atmosferei. Dar ce am citit pe net era cam vag, asa ca poate nu am inteles bine.

Cat priveste greutatea, citeam pe undeva de o caracteristica a barbatilor care se cheama "luggability" - nu gasesc ceva echivalen in ro, dar ar o sintagma ar fi poate "disponibilitatea de a cara".

Adica. fiecare mascul feroce de pe acest pamin e dispus sa care pana la o anumita greutate.... :lol:  Chiar daca greutatea aia s-ar numi telescop sau femeie... :lol: .

Lugabilitatea mea e clar depasita de un mak de 4-5 kg, mai ales ca mai am de carat si aparatura foto, si toate astea pe jos...

De-aia ma gandeam daca un 3,5' nu mi-ar da totusi cat de cat satisfactie astrnomica- cel putin pe ideea ca decit un telescop mare in camara, mai bine unul mic atintit la stele...  :lol:  :wink:.

Pe de alta parte insa, daca un 3,5" nu ar fi capabil sa-mi redea macar unele stele duble sau detalii de Luna (in masura posibilului), atunci si 100 de g daca ar fi, tot degeaba....

E foarte greu ca telescopul, pentru ca nu ai unde sa te duci sa le incerci, sa le vezi etc. Mai mult de-atit, comunitatea astro din ro e minuscula, asa ca e greu sa gasesti experienta...

Eu sunt ultra-multumit ca sunt pe forumul asta, ca asa putini cum suntem, e o treaba buna.