-----------------------------------
Lordy
19 Mai 2012 12:54

Viitorul meu Telescop 16''
-----------------------------------
Salut colegi . Peste cateva luni voi ajunge in romania  de tot .. nu mai plec  , Stau la tara ,  cer  foarte intunecat ,  seeing  foarte bun ,  fara turubulente atmosferice  sau caldura  emanata de orase .. cel mai apropriat oras e la  25 km ( vaslui )   . Locul unde va fi facut Observatorul  este la  300 m de strada  ( gradina  din spatele casei ) nici un pic de lumina  artificiala. ( doar lumina naturala de luna plina   e  dusmanul astofilului cateodata.

Ma-m gandit la un  frumos Dobson  de 16 inch   de la  Meade Lightbridge cu un Talrad , 2-3 Eyepiece , 1 Barlow x2 , 1 Barlow x3 , 1 Filtru solar , Filtre colorate etc. in fine m-ar asunge undeva la 2-5 euro   dar  daca  vreau sa iau  accesorii de calitate  ar costa si mai mult. Pentru moment  vreau sa iau doar telescopul  si sai construesc '' Casa '' inainte care si aia costa  bani :) 

Vreau un dobson deoarece imi place totul natural , nimic electronica  si complicatii care iti fura toata pasiunea daca  ceva merge rau si tu ai prea multe  asteptari de la un telescop.

Ma voi axa si pe astrofotografie  pe  viitorul indepartat cu o montura foarte buna  si stabila   + un APO ED de 100-130 mm dedicat doar pentru astrofotografie . Ar urma accesorii si la ala +  CCD + alte banalitati care te tampeste deci scot din ecuatie  astrofografia .

Intrebarile mele sunt

1. Ce model de 16'' imi convine . Stiu ca sunt multi producatori de telescoape... Meade , Celestron , Vixen etc.... . Ma intereseaza o  companie comerciala cu optica foarte buna , dar nu vreau   companii gen Officina Stellare  unde platesti 60 000 euro pe un 16'' inch.

2. Din pacate  nu am avut ocazia  sa  vad  niciodata printr-un telescop  , mai ales unu de 16'' inch
Stiu ca  ochiul  uman  vede mai bine prin eyepiece decat un webcam  sau mai stiu eu ce ... dar intrebarea este : Cat de mare  poate fi de exemplu Saturn  cu detalii foarte bune ? il vad  mare sau mic  cat o unghie ?  Stiu ca e o intrebare  de ras  dar facetimi pe plac :D

3. Stiti vreo modalitate de a afla ce fel de seeing  am in zona unde va fi pozitionat telescopul ?

4. De unde se pot cumpara telescoape in romania  inafara de Starmax ?  sau imi convine sa le cumpar din afara?  sunt de incredere  ? Imi puteti da un site de incredere cu multe produse optice ?

5. Parerea voastra personala despre eyepiece-uri ? Care sunt cele mai bune companii producatoare ?   

Inca invat deci unele din acete intrebari pot fi stupide in ochii vostri dar  aveti rabdare cu mine :) invat repede.

Stiu ca un 16'' inch  e greu de transportat   dar  eu planuesc sa il tin Fix cum am zis si mai sus, si din pacate asta  nu prea imi ofera posibilitatea de multe starparty-uri  . Dar  credeti ca se merita  un 16'' sau nu pe Pozitie fixa?

Multumesc Frumos

Ionut