-----------------------------------
iuli72an
19 Mai 2012 23:32


-----------------------------------
@cmatei: ar mai fi ceva cu webcam, intr-adevar insa nu stiu cat de reusite vor fi. Depinde si de webcam, mai ales de noise-ul si artefactele pricipiale pe care le genereaza Hi-ISO (sau gain). Insa trebuie sa nu renunt. Ma gandesc sa modific un senzor CCD de la o camera mai veche, sa-i montez si radioator, insa asta voi mai vedea.

@dragos.n: Pe site-ul skywatcher.com grosismentul maxim util dat este de 254x. 
http://www.skywatcher.com/swtinc/product.php?id=83&class1=1&class2=108 
Ma rog ce mi-e +/- 4x, sincer. Oricum acum, mai depinde si de calitatea oglinzii diagonale. De exemplu am testat cu/fara oglinda diagonala. Diferenta se simte, deoarece apar atat modificari in distanta focala, cat si in claritate la focalizare, cu acelasi ocular, insa cam mare disconfortul fizic, fara oglinda diagonala.

@Erwin: Recunosc, pana acum toate testele si observatiile mentionate aici (90% din ele) sunt din Bucuresti, de pe balcon. Singura ocazie de iesire recenta, va fi in luna Iunie cand plec in concediu la mare. Nici pe litoral nu cred ca va fi prea OK pentru observatii din cauza luminilor. Totusi cred ca va fi mult mai diferit (poate chiar mai bine) decat "jegul" din Bucuresti.

Ce ma bucur este ca incep incet... incet, sa constat ca aparatul asta, posibil sa nu fie cu absolut nici o problema, iar toata problema este in mintea mea.

In seara asta (printre cateva goluri consistente in nori) am vazut iar Roiul M5, fara oglinda diagonala (aproape ca imi rupeam gatul) cu ocularul de 25mm. Mi s-a parut foarte luminos, chiar si din Bucuresti. Interesant era si cum se vedea steaua 5 Ser - HIP 74875, in comparatie cu M5, dealtfel foarte aproape una dealta. In acelasi timp si constatarea diferenteti de magnitudine, m-a lasat pafff...


Inca o data, multumesc tuturor pentru atentie, ajutor si sfaturi.

Cer senin si multa sanatate (ca-i mai buna decat toate!)