-----------------------------------
Ovi_astro
22 Mai 2012 12:00


-----------------------------------
Pentru Swerige84 : Luneta asta pur si simplu nu are limite, orice telescop are limite daca spun ca a marit pana la 800x nimeni nu m-ar crede.
Pentru a atinge puterea de 400x am construit un ocular de 2mm homemade constituit din 8 lentile, avand in componenta sa la baza un ocular super plosssl cu 4 lenile iar deasupra ocularului am inserat un adaptor prelungitor pentru inca 3 lentile sau 2 lipite impreuna cu balsam de canada le-am procurat de la ocularu de 10 mm care a venit cu luneta. Le-am separat la o distanta care imi permitea sa maresc pana la 400x, iar separand cele 3 lentile din ce in ce mai mult de ocular magnificatia creste.
Poti sa foloseti si alte oculare mai puternice cu focala mai mica sa zic de 6mm de 4mm pentru puteri mai mai, recent am construit un nou ocular de 3mm dintr-un obietiv de camera web.
La Luna si la planete se comporta excelent se pot obseva multe detalii foarte fine, de exemplu la Saturn se pote observa diviziunea cassini si o banda de nor, la jupiter detalii in centurile de nori , se pote observa si marea pata rosie, asta cand conditiile atmosferice ne permit sa observam astefl de detalii, la fel si locatia. Din oras este mai greu sa poti observa detalii foarte fine, mediul urban nu iti permite, trubuenta este mai mare in oras deoarece cladirile, asfaltul refelcta foarte multa cadura si asta  amplifica din ce in ce mai mult turbulenta, dar si suspensile din aer, poluarea luminoasa se aduaga in aceasta lista. Cea mai buna locatie pentru observatii planetare si nu numai este in afara orasului in suburbuie, ma rog is foarte multe chestiuni legate de locul de observare.