-----------------------------------
mircear
22 Mai 2012 14:22


-----------------------------------
Nimeni nu impiedica pe nimeni sa construiasca o formula/combinatie optica ce ar duce pentru un refractor de 70mm in cazul de fata sa mareasca si la 1000x.
Limita empirica 'impusa', de 2x diametrul obiectivului in mm  deriva din observatiile efectuate de amatori de-a lungul timpului. Si e vorba de decenii de observatii daca nu chiar mai mult de un secol.
Tehnologiile au evoluat si - in practica - folosind diverse instrumente observi ca aceasta limita poate fi depasita in anumite situatii - primul impediment fiind calitatea/turbulentele atmosferice. Un altul ar fi calitatea ocularelor si accesoriilor optice care-ti permit mariri de genul asta. Inca unul e calitatea monturii si capacitatile de urmarie. Samd.
Am facut observatii cu mariri de 4x - 5x diametrul obiectivelor in mm. 4xD cu un refractor 90 f/15 (~350x) cuc are am obtinut imagini bune ale Lunii si Saturn, insa sub un cer bun si stabil. M-am lovit de lipsa ocularelor cu focala mai mica in cazul asta :)
5xD cu un SCT 300 f/10 (1500x) cu care doar la Luna puteam 'admira' ceva. Un obiect de genul lui Saturn sau Jupiter se pierdea intr-un 'jeleu' luminos in acest caz.

In cazul lunetei 70/900 - sub un cer bun - poti face observatii la obiectele sistemului Solar si pe la 250x.
Intervine aici insa si sistemul de asteptari - daca in cazul lui Saturn te multumeste o bulina inconjurata de un inel pe care uneori observi ceva ce ar putea fi diviziunea Cassini, si uneori, in cadrul aceleiasi sesiuni de observatii observi ceva ce ar putea fi un detaliu atmosferic - poti mari si la 500x. Dupa cum spuneam si la inceput, nu te impiedica nimeni.
Din bruma de experienta pe care o am, am observat uneori ca in cazul factorilor de marire less is more :)