-----------------------------------
tsa
22 Mai 2012 21:49


-----------------------------------
In data de 11 mai cred ca am vazut si eu un satelit, ar putea cineva sa ma ajuta sa-l identific? 

Ma uitam la Saturn cu 240x si deodata am remarcat ca se misca ceva foarte incet. Prima data credeam ca e o iluzie, ca e una dintre satelitii (luna) planetei si de fapt nu se misca. Semana foarte mult cu Dione, atat ca luminozitate cat si marime aparenta. Dar se deplasa permanent, deci dupa cateva secunde am schimbat ocularul la 120x si l-am urmarit in continuare.
Problema mea era ca nu aveam ceas la mine, coordinatele nu le stiu sa le zic, m-am gandit ca ar fi bine macar sa stiu ora exacta, deci dupa circa 1 minut am lasat acolo Dobsonul, am intrat repede in casa sa vad cat era ora. Atat de incet se misca ca speram sa-l mai prind daca ma grabesc. Nu era asa. Din pacate l-am pierdut. Am facut un desen dupa memorie, nu e foarte precis si nici profesionist, dar poate totusi e un reper si cineva reuseste sa identifice ce o fi trecut pe acolo (am cautat cu  Stellarium dar acolo nu aparea nimic). 

Am incercuit cu rosu posibilul satelit, apoi e acolo o tentativa de a arata cam pe unde se deplasa :) (toate, cum am scris, dupa memorie)

ora 22.20 (ora Romaniei) plus-minus 1 minut.
120x, Dobson Newtonian 254mm


A.