-----------------------------------
valy
23 Mai 2012 16:57

Filtre! Evrika!
-----------------------------------
De mult timp ma framanta un aspect: dece vizual se vede mai bine decat fotografic. Am crezut ca triseaza creierul. Si asta e adevarat dar totusi diferenta e mare. Dupa aia am zis ca e fie seeingul, fie aclimatizarea. Am rezolvat si asta, am filmat si am procesat frameurile in ideea ca prind ferestre de seeing bun. Dar tot degeaba. Focusul. Dar degeaba, tot dand de focuser tot se prindea un cadru perfect. Am zis ca o camera mai buna, fara filtre, mono, care sa maximizeze raspunsul in toate benzile ar fi raspunsul. Ba din contra, parca mai bine iesea cu un cadru singular cu DSLR decat avi si stack. La un moment dat am participat la un stream live si m-a frapat imaginea unui Lunt: soarele era stabil, detalii fixe parca era poza. 
Insa toate au durat pana zilele trecute cand noul nostru coleg Flavius a adus sange proaspat in ecuatie: ADC. Cu ocazia asta m-am uitat pe astfel de grafice: http://www.astrosurf.com/prostjp/images/Atmospheric%20dispersion%20effect%20small.jpg

Ce constat: cu cat am o banda mai larga cu atat rezultatul ar trebui sa fie mai nasol, cu cat banda e mai ingusta cu atat se realizeaza o independenta fata de seeing, de pozitia pe cer a obiectului. Oare filtrele de banda (mai) ingusta sa fie solutia problemei?  Urmeaza sa confirm si practic concluzia asta cu doua filtre UV/IR cut respectiv Solar continuum. Pentru a maximiza diferentele o sa folosesc CCD-ul care nu are nici un filtru in fata senzorului. Sunt curios de rezultate. Insa pana atunci, ca de obicei in astfel de momente, se anunta cateva zile cu ploaie.
Corolar: recomand colegilor care vor sa faca achizitii in perioada 5-6 iunie sa se abtina putin (aviz celor din zona Bucuresti)