-----------------------------------
ursamajor
23 Mai 2012 17:54


-----------------------------------
Mă rog, n-o să-ncerc să te conving, deși pe partea de foto terestru (de pildă) m-am convins că multe din filtrele vândute sunt fâs, adică mai mult marketing. Sunt sigur că așa e și la astrofoto. De pildă, mă convinge un Ha, unde efectele sunt evidente, deși ca preț e prohibitiv, for me, of course.
Eu, personal, n-am văzut detalii mai bune decât ce am obținut în foto, în aceeași sesiune. Nici n-am ajuns la magnificații atât de mari vizual (cu 5x Barlow turbulențele fac buba tare la imagine), iar cu crop movie pe 550D detaliile au fost mai bune sau mai rele, în funcție de răbdarea de a prelucra clipul video (vezi pata aceea). La dimensiunile mici ce sunt observate vizual, ochiul iartă, de pildă, o turbulență trecătoare. Probabil de-aia pare că se vede atât de bine. Contrastul e altul... poate asta impresionează, în primul rând.


PS: cred că șmecheria e ca la fotografia clasică> Amatorii iși fac griji din cauza echipamentului, Profesioniștii din cauza banilor iar Maeștrii pentru lumină..., adaptând la astrofoto, Maeștrii așteaptă condițiile optime: seeing bun, poziție cât mai înaltă pe firmament a obiectului de fotografiat etc. etc.