-----------------------------------
alex.voicu
29 Mai 2012 12:29


-----------------------------------
Salut tuturor. 
In primul rand mii de multumiri pt ajutorul vostru. Si am sa incerc un dialog in ordine cronologica :D 
@erwin

Bine ai venit!
A&#537; mai tăia din accesorii &#537;i a&#537; investi mai mult în telescop &#537;i montură. Unele nu î&#539;i sunt de folos cum ar fi adaptoarele T până nu ai o cameră DSLR sau mirrorless. Dar las astrofotografii să se pronun&#539;e.
Intr-adevar, aprofundand ceea ce am citit pana acum in topicul deschis de mine, ai mare dreptate. Cred ca am sa sparg achizitiile in etape. Iar partea cu astrofotografia, am s-o trec in ultima faza - cand sper sa am si oarece experienta.

@ursamajor

EQ2-ul ăla, da, nu e suficient pentru astrofoto. Poate doar la Lună, Soare și, cu indulgență, la planete.
Într-adevăr, trebuie montură bună, cu tracking, chiar ghidaj, pentru DSO. Ai un buget oarecum generos, poți cumpăra un HEQ5 și de restul lunetă/telescop și celelalte. 

OK. O idee pertinenta, dar cum sunt mai "fraierici" am incercat sa parcurg raspunsurile date de tine si am selectat urmatoarele monturi sau un "kit":
Montura ecuatoriala HEQ5 Clasic.........................2929
Montura ecuatoriala HEQ5 SynTrek......................3563
Montura ecuatoriala EQ3 SynScan Sky-Watcher.....2691
Montura computerizata CG5-GT Celestron............3490
sau 
Telescop reflector newtonian Advanced GOTO C6 N-GT Celestron......3890
Parerea ta este....  :mrgreen: 

Ideea este de a putea controla montura pe ascensie si declinatie dintr-un laptop DELL Latitude 830 cu port serial, printr-un cablu serial RS-232.


@iuli72an

Vezi ca inelele T2-Nikon si T2-Canon le poti gasi la F64 cu 50 RON/buc.
Ocularele de 40mm si 32mm cred ca nu trebuie ambele. Ori unul ori altul, parerea mea sa ramai doar 32mm Super Plossl. 

In etapa I renunt la astrofoto... oricum trebuie sa-mi antrenez ochiometrul prin observatii si abia dupa ce voi avea cateva luni de observatii, voi trece la etapa a IIa. Fondurile disponibilizate astfel le redirectez catre montura si instrumentul optic.

@ursamajor si iuli72an
Da, cred ca incerc sa-l fac singur. Pana la urma este si satisfactia dotarii prin mijloace proprii. Am parcurs rapid desenele (deh, sunt la job) si cred ca am niste idei. Dar asta mai spre seara. Oricum trebuie sa le aprofundez si sa le modelez in 3D si le voi posta. Copyright-ul ii apartine tot lui ursamajor  :D 

Si ca sa radem putin... Un prieten mi-a recomadat asta: Telescop refractor Powerseeker 70EQ Celestron 590lei. A ras de mine (la modul amical, desigur) si a spus ca ar fi potrivit pentru antrenament, ca nu e scump si ofera performante decente, inainte de a trece la instrumente "grele".  Voi ce spuneti?  :P 

NB
Singurul lucru la care nu as dori sa renunt, chiar si in prima etapa, este camera CCD de 5megapixeli NexImage.

O zi buna va doresc.