-----------------------------------
valy
04 Iun 2012 19:50


-----------------------------------
Tocmai ce venise filtrele, tocmai ce ma gandeam cu cat sa le dau :).

Am pus filtrul solar foto, pun dslr-ul prime focus si trag cateva cadre, rezultate normale, ca de obicei. Pun si filtrul solar continuum. Primul soc, de la 1/2500 scade brusc la 1/100, rezultatele nu m-au impresionat, ba dincontra pare imaginea mai stearsa. Pun si un ocular, ma deranjeaza aspectul verde pronuntat, ca de filtru de sudura. Deci dupa doua zile de teste, la cald trag concluzia ca nu merita. Posibil ca dslr-ul sa fie confuzat de timpul de expunere mai lung sau de faptul ca doar o parte din pixelii de verde primesc lumina, de aici si rezolutia/detaliile cam sterse. Am pus cateva cadre pe [url=http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=9078&postdays=0&postorder=asc&start=60#92928]Soarele azi (II). Singurul avantaj e ca taie mult din lumina si il pot folosi vizual cu filtrul solar foto.

Azi ii (mai) dau o sansa: astept sa treaca soarele peste bloc si pe la ora 16 instalez: montura eq, motoarele, luneta, barlow 2.5x. Pun filtrul foto, pun ir/uv cut + solar continuum in fata powermate-ului (in fata era uv/ir cut), pun camera mono si surpriza: imaginea era ca inghetata, parea ca e un stack reusit din ce obtineam eu pana acum. Desi nu e realizata profesionist, am pus o comparatie http://youtu.be/zQuiGGJatxM , nu stiu dece filmele doar cu folia si cea cu ir pass n-au iesit complet, ceva s-a intamplat la salvarea pe disk, desi fisierele au aceeasi dimensiune.

Ca fapt divers:
- imaginea doar prin filtrul solar: Shutter=0.195ms, Histogramm=70%, pare lipsita de detalii in general
- imaginea prin filtrul solar + ir 740nm: Shutter=0.445ms (2.5x mai putina lumina), Histogramm=85%
pare lipsita de granulatie dar petele parca au ceva detalii, posibil sa o fi supraexpus putin
- imaginea prin filtrul solar + uv/ir cut + solar continuum: Shutter=20ms (foarte putina lumina), Histogramm=80%, mai detaliata, mai stabila

Astept un test fara filtru vs. ir pass la luna.

Spor.