-----------------------------------
iuli72an
10 Iun 2012 13:09

M13 si M53 din Bucuresti
-----------------------------------
Salutari,


Avand in vedere ca abia ieri am primit si eu ocularul de 32mm, aseara am putut observa (impreuna cu nevasta) cu Mak-ul meu de 127mm, din Bucuresti :), alte cateva doua noi obiecte Messier, ce vor fi trecute in lista "seen":
- M13 (Hercules) 
- M53 (in timp ce cautam M3)
Toate, erau destul de aproape de Zenit, la ora observatiilor.

Chiar daca ocularul de 32mm m-a ajutat sa le gasesc cu mai mare usurinta, contrastul m-a ajutat enorm cu ocularul de 10mm (cel standard). Evident ca nu a fost o cine stie ce senzatie, insa m-am putut delecta timp de cateva minute bune, cu aceste obiecte.
Singurul lucru care m-a impresionat a fost faptul ca am putut remarca cateva detalii ale lui M13 cu ocularul 6mm UWA, dupa minute bune de observat continuu cu acest ocular. Chiar si cu cel de 10mm dupa o adaptare indelungata a ochiului, am putut remarca doar cateva zeci din setelele mai luminoase aflate in centrul la M13. Ma gandesc ca un ocular 10mm UWA, n-ar strica la casa omului, ca sa il inlocuiesc pe cel standard.

Totusi recunosc, un motor RA, m-ar fi ajutat mult mai mult.

Sunt curios cum se vad multe alte obiecte din afara Bucurestiului, eventual la peste 1000m altitudine (evident cu cer senin)!

Pana la alte vesti, "Cer senin si Doamne ajuta!