-----------------------------------
russu
12 Iun 2012 13:24

si eu, si eu
-----------------------------------
Am facut si eu ceva poze, chiar daca nu am cu ce ma lauda dar... si totusi se vede.

Povestea pe scurt. 
Pe la inceputul lunii mai am numarat eu asa, pe degete, si am relizat ca pe 6 iunie voi fi pe litoral in concediu. Asa ca, desi nu sunt un impatimit al observatiilor, mi-am zis ca e pacat sa ratez cu totul momentul, mai ales ca nu planuiesc sa fiu prin zona in 2117, la urmatorul tranzit.
In consecinta mi-am incropit un instrument de proiectie, bazat pe o lentila puternic diafragmata, fara filtru, care a fost gata pe 2 iunie cu cateva zile inainte de plecare. Nu am avut nici cand sa-l testez in prealabil datorita norilor, iar prognoza pentru 6 nu era prea favorabila. Deci l-am luat "just in case". 
6 iunie 2012 orele 6:20 SOARE !!!! ... dupa norii de la orizont. Si mai statea si un copac in drum. Nu m-am incumetat sa ies din camera pentru ca sotia deja ma considera sarit de pe fix cu obsesia mea cu luneta "mai bine te uiti pe net ca sunt poze mult mai bune, facute de profesionistii de la NASA" asa ca am asteptat. Si al naibi soare se limba exact la limita coronamenului copacului.
Uraa, o gaura in nori si in frunzis. Pe ecranul de proiectie se vede soarele si VENUS, ca un punctisor ceva mai mare. Si apoi iar frunze, iar nori, iar soare... si dupa 7:30 doar nori, sfarsitul tranzitului nu a putut fi observat.
Oricum, o marturie in plus, am vazut cu ochii mei, chiar a trecut Venus prin fata soarelui :)