-----------------------------------
cmatei
13 Iun 2012 12:23

inlocuire secundara - astigmatism ?
-----------------------------------
Am inlocuit de curand la Newton-ul meu 200 f/5 focuser-ul si oglinda secundara (de la ~50 la 63mm MA). Rezultatul e ca in poza, stelele sunt deformate (expunerea e de 8 secunde, nu e problema de tracking).

Cum la primara nu am umblat, doar secundara poate fi "de vina". Am lipit secundara cu silicon rosu de garnituri pe suportul vechi. Cred ca am facut o greseala: desi am pus destul de mult silicon, nu am pus si niste distantiere intre oglinda si suport. Doar asta sa fie ? Alta intrebare ar fi: un suport cu diametrul de 35mm (in portiunea cilindrica) e suficient pentru o secundara cu axa mica de 63mm, sau ar trebui unul mai mare ?

Am un filmulet al testului pe stea printr-un barlow TV 5x: http://www.youtube.com/watch?v=v_4luxkzarc Pozitia in care inelele de difractie sunt mai bine definite e in-focus.

Interpretarea mea: in jurul pozitiei de focus se vede astigmatism. Extrafocal, alungirea stelei e pe directia focuser-secundara (defocus si pus mana deasupra tubului). Se mai vede si un usor tilt al focuserului, care din pacate nu e colimabil. Corect?

Ce pot face, in afara de a lipi din nou secundara ?