-----------------------------------
ACS
31 Oct 2006 16:07


-----------------------------------
Florinel,

Un francez ar spune ca esti "trop sur de toi", insa nu te-as condamna prea tare. Esti plin de entuziasmul si infatuarea unui puber care se umfla in pene pentu ca a luat nu stiu ce loc la un forum eurisky sau pentru ca a realizat un micut studiu al electrolizei in conditii de microgravitatie (desi, fie vorba intre noi, tu si exceptionala ta echipa puteati fi  ceva mai originali: experimentul asta a fost realizat de altii cu destul de multi ani inainte).

La fel, iti iert si condescendenta cu care imi explici tu cum anume iti permiti sa numesti "jucarii" sondele spatiale, satelitii, etc. Probabil iti inchipui ca tu, pionierul colaborarii romanesti cu ESA si al cercetarii aerobraking-ului in atmosfera planetei Marte la NASA, ai deja suficienta experienta pentru a scrie chiar o metafizica a lor, a jucariilor (sonde, sateliti...fete, flori, baieti...). Umpli forumul asta cu aroganta de parca esti cel putin seful navigation team-ului lui MRO si esti adanc implicat in Mars GRAM, cand, de fapt, tu esti un studentas la fizica la LSU care se joaca cu rachete si avioane cu telecomanda si care a facut o prezentare penibila a unei idei care nu e nici macar a lui (ma refer la ramjet aici)...

Revenind la posturile mele, am vrut sa demonstrez tocmai contrariul a ceea ce ai inteles tu din intrebarile/afirmatiile mele si ale celuilalt "destept": ca acea echipa a Goliath-ului incearca sa faca un salt mai mare decat o tin puterile, ca inainte de a lansa un satelit pe care nici macar nu l-au proiectat ei (caci, nu-i asa?, contributia lor la CubeSat e minina), ar trebui sa invete ce inseamna o asemenea intreprindere. Ma refer mai ales la conceptul de satellite operations, pentru ca asta vor face, in fond si la urma urmei, odata "jucaria" lansata. Un asemenea lucru se intelege si se asimileaza cu satelitul pe masa de test intr-un clean room, cu un sistem de control si altele de care nu prea stii tu. Trebuie sa invete ce inseamna o telecomanda (nu aia de la televizor sau de la jucaria ta), ce e aia telemetrie si altele, de care nu prea stii tu. Un satelit nu e un avion cu comanda de la distanta cu care te joci in week-end... Asta daca vrei sa faci o treaba serioasa. 

In alta ordine de idei (aceeasi cu care inchei tu mesajul adresat mie), iti dai prea multa importanta, tu nu ai fost decat un pretext pentru a trasmite cateva idei ALTORA. Tu nu contezi, intr-adevar, si ti-as recomada sa incerci ceva mai multa prudenta cand ataci astfel de teme in care expertiza ta e minima. Tu nu ai reusit sa treci inca nici macar de ABC-ul aerospatial de care tu insuti vorbeai. Din cate imi dau seama, principala ta calitate e tupeul, nicidecum valoarea, si n-o sa-mi mai pierd timpul cu tine asa cum in general evit sa irosesc timp pretios cu impostori de talia ta. 

A.