-----------------------------------
valy
26 Iun 2012 10:45


-----------------------------------
SC-urile sunt foarte populare în vest &#537;i de&#537;i au focala mai lungă sunt scurte constructiv &#537;i încap în balcon lejer. 
Un 200 f/5 are pana intr-un metru, trepiedul deschis ocupa cam tot un metru deci nu tubul te limiteaza neaparat. Tubul pus pe EQ e destul de comod in balcon, el sta sus, inclinat si poti scoate tubul partiala afara deci il poti indrepta mai usor catre tinte aflate la zenit, asta pt. foto si daca n-ai alte obstacole. 


Cred ca te referi la modificarea TO al dobsonului, din f/8 in f/4. Cred ca este mult de lucru, rezultatul incert si as strica un lucru bun. Poate as fi incercat daca as fi dispus de inca un telescop pentru vizual.
Nu pare asa de complicat: dai inca 4 gauri pt. spyder mai pe la mijloc, muti si focuserul tot pe acolo. Pastrezi actualele oglinzi (sau le vinzi) si faci altele f/4. Lasand la oparte facutul oglinzilor, restul ar dura lejer o zi de lucru cu o bormasina si o pila. Nu strici (mai) nimic, dai gauri in tub dar nu slabesc prea mult structura. Vezi ce au obtinut altii cu un 150 f/5 si daca te multumeste mi se pare un DIY ieftin si la indemana.
In rest un apo ~100 f/5, un 200 f/5 sau un SC evident ar fi mai bune dar si mai mari, mai scumpe.
Parerea mea.