-----------------------------------
dragos.n
07 Iul 2012 08:03


-----------------------------------
Niste indivizi multi mai dotati decat mine, si material si intelectual, spun ca un telescop binoclu permite creierului sa perceapa de 1,4 ori mai multa informatie, la nivel de detalii. Din acest motiv, in toata lumea, dar in special  in America, destui amatori isi fac astfel de binocluri, si se pare ca sunt foarte incantati de rezultate. Exista si o firma specializata in astfel de constructii.

http://www.jimsmobile.com/buy_rbx.htm

Pe de alta parte nu trebuie deloc neglijate dificultatile. Ambele telescoape trebuie sa fie perfect aliniate si colimate. Trebuie scurtat drumul de la primara la secundara, - eventual marite secundarele. La iesirea din focusere trebuie puse doua diagonale, preferabil prin filetare, nu prin prinderea traditionala cu barel. Trebuie conceput un mecanism de focalizare comuna, si unul de reglaj al distantei interpupilare care sa nu afecteze focalizarea. Si ca sa punem capac, si un reglaj pentru eventualele diferente dintre ochi, si problemele de ergonomie.

Personal m-a preocupat o astfel de constructie, si prima concluzie a fost ca e oarecum mai simplu de utilizat un binoclu din doua lunete sau doua maksutovuri, pentru ca scap de problema colimarii. Insa si pretul, raportat la diametru, e mult mai mare, iar redresarea si aducerea fascicolelor la distanta interpupilara ridica alte probleme.

Cu toate astea, cred ca o astfel de constructie merita abordata, chiar si in varianta mai dificila a doua newtonuri, si daca as avea anumite conditii, cred ca m-as apuca si eu de asa ceva, visul meu fiind un 2x300mm, de genul asta.

P.S. Despre un telescop binocular fotografic, la nivel de amatori, nu am auzit. La profesionisti da, exista Big Binocular Telescope din America, cu doua oglinzi de 8 metri, si cele doua telescoape Keck pot fi legate prin interferometrie, la fel si VLT de la Paranal.