-----------------------------------
ursamajor
11 Iul 2012 06:05


-----------------------------------
e mult pt 102/500  cam110-120 marire?
 Si legat de sticla cu cat e mai mare e mai rau, sa inteleg asta?

...ai si mai putina sticla si nu ai un f/5 pretentios.
La un moment dat citeam ca la refractoare ar merge prismele, ca se cam compenseaza problemele optice, dar nu stiu daca e exacta afirmatia sau nu.

Cele două afirmații se referă la lucruri diferite, dar sunt ambele adevărate. Aberațiile optice sunt prezente în toate sistemele optice. M-a învățat și pe mine cineva și dau mai departe. 
Legat de ce-ai spus tu, da, la 102/500 (~f/5) acestea sunt mai mari. Testând obiectul respectiv, vei decide dacă te satisface sau nu din acest punct de vedere.
Legat de ce-a spus celălalt respondent, el se referea la introducerea în sistem a Barlow-ului, care aduce în plus sticla din care sunt făcute lentilele sale (2 sau 3 bucăți). Paradoxal, dar eu am observat că pierzi infim la transparență, în schimb câștigi ceva la cromatism, fiindcă Barlow-ul dublează (triplează, cvintuplează) focala.

Am citit și eu treaba cu prismele, dar nu cred că e general valabilă și, în orice caz, e vorba de prisme serioase, nu de 2 lei. Oricum, la acromate cu focale scurte, musai trebuie folosită diagonală.