-----------------------------------
saiph
11 Iul 2012 11:55

Re: 2&quot;
-----------------------------------
Trebuie sa ai grija daca vrei sa utilizezi oculare mari, pe 2"!
Nu orice telescop poate oferi performante mai bune daca-i cresti standardul la iesire.

Daca campul complet iluminat dat de sistemul de oglinzi (in cazul tau, si al newtonienelor in general) la nivelul ocularului, in tubul port-ocular, nu depaseste cu foarte mult diametrul field-stopului ocularelor pe care le ai pe 1.25", sincer nu are rost sa cresti la 2" - mai dezechilibrezi si instrumentul (un 2" cantareste cat vreo 3-4 de 1.25"), plus ca risti sa vigneteze la focale mari (ai senzatia de privit prin tub - marginile campului vizual devin innegrite si neclare, nu ai o margine taioasa).
 
Un ocular mic (pe 1.25") de camp larg iti poate oferi aceeasi senzatie la observatii, ca si un ocular mare (pe 2"), pana la o anumita valoare a campului aparent si a focalei ocularului, in functie si de raportul focal al instrumentului.

Cel mai mare avantaj la standardul de 2" mi s-a parut in cazul Barlow-ului, care la foto e mult mai generos cu lumina :) senzorul camerei era mult mai fericit cand schimbam micutul telenegative 2x pe 1.25" cu ED-ul pe 2" - folosind C80ED-ul.
Am remarcat o usoara crestere a luminozitatii campului si la vizual, la C8-ul meu cel putin, daca folosesc in loc de diagonala pe 1.25" pusa in adaptorul 2"-1"25 si ocular de 1.25", direct diagonala de 2", cu adaptorul 2"-1.25" in spate si tot cu ocular de 1.25" - asta legat de cata lumina castigi in diverse configuratii ale setupului. Efectul dat de ocularele de 2" sincer nu mi s-a parut pe masura dimensiunii lor. Dar poate nu am incercat eu modelul care trebuie :)  Asteptam opinia utilizatorilor de Nagler-e, Ethos-uri si alte Cadillacuri optice cu AFOV de 70-82-100 grade.

Sa nu uitam de micile "placeri" care vin la pachet cu atata sticla si metal: suprafete mai mari de prelucrat la aceeasi precizie ca si rudele lor mai mici, plus acoperiri, deci trebuie sa iei in calcul si a$pect&#8364; financiare. Exista si oculare pe 2" la fel de ieftine ca si cele pe 1.25", dar sa nu te surprinda daca performantele vor fi pe masura reducerii de pret..

Deci, in final, fa teste inainte de a cumpara ceva si pregateste-te sa strangi bani de pe-acum daca intentionezi sa faci un upgrade in sensul asta.


Cer senin!