-----------------------------------
Gili
21 Oct 2005 03:02


-----------------------------------
Expansiunea accelerata sau de orice alt fel nu ne afecteaza direct. Stelele sunt legate gravitaonal, si chair si galaxiile formeaza roiuri de galaxii care sunt legate gravitational si care nu se vor pierde in cursul expansiunii...
nu vad de ce sa ne ingrijoram noi oamenii care traim vreo 70 de ani...chiar si daca ne face griji pentru stra-stra-nepotzii nostrii de peste sa zicem 1 milion de ani, nici acestea nu vor fi afectati prea tare de expansiune...cred ca suntem prea optimisti sa credem ca o civilizatie ce a aparut in urma cu cateva mii de ani va trai asa...10-100 de miliarde de ani. 

In functie de natura energiei intunecate, universul poate avea 2 destine: primul ar fi expansiune pana cand practic se vor stinge toate stelele, se va calma toata activitatea...
cea de-a doua (desi teoriile par sa indice ca prima este mai probabila) spune ca energia intunecata este chintesenta spatiului...adica o proprietate a insusi spatiului...si ca datorita infrangerii gravitatiei de catre acesta energie intunecata sau chintesenta a spatiului, cam peste 30 de miliarde de ani va avea loc un fenomen catastrofal numit Big-Rip, cand insusi structura spatiului se rupe, adica atomii se rup, noi ne rupem, glaxiile se dezintegreaza...se duce spatziul si cu el se duce universul - interesant sfarsit  :shock:


 eu sunt multumit de ideea opririi expansiunii deoarece cu cat distanta dintre stele este mai mare cu atat ne va lua in viitor mai mult timp sa ajungem pana la stele. Expansiunea universului mi se pare o piedica in fata calatoriilor pe distante mari de la o stea la alta sau de la un sistem solar la altul