-----------------------------------
starbuck
21 Iul 2012 21:59

Starbuck Pipe Mount
-----------------------------------
Salutari tuturor,

Din cadrul realizarilor ATM pe care mi le-am propus in acest an as dori sa va prezint o varianta de montura mixta alt-azimutala si ecuatoriala, pretabila in implementarea de fata doar la observatii vizuale. Principiul nu este nou fiind prezent si la baza eciuatoriala pentru montura Dobson dar constructia pipe-based prezentata mai jos atrage prin simplitate, costuri reduse si sarcina relativ mare suportata.

Montura a fost deja prezentata sumar in alt topic cu o montura AZ3 rupta in cadrul unui intermezzo amical cu Erwin :) si montura sa in 2 timpi :) si a carei realizare as dori sa o prezint mai detaliat in imaginile de mai jos.
Multumesc mult domnului Mircea Pteancu pentru sugestiile dansului referitoare in general la pipe mount cu ocazia altor topicuri ATM.

Montura foloseste de asemenea elemente recuperate de la o montura EQ2 defecta (pucul, contragreutatile si tija) dar aceste elemente se pot realiza si independent. Componentele constau in stuturi si nipluri de instalatie din fonta zincata de 1.5 toli (Dedeman) iar rigiditatea si stabilitatea ansamblului avand in vedere si trepiedul solid de otel folosit poate manevra o sarcina totala de pana la 25 de kg cel putin in estimarea mea. 

De precizat ca elementul cheie in succesul utilizarii acestei monturi consta in echilibrarea ei corespunzatoare la fiecare modificare de setup. In acest scop recomand achizitionarea unei gantere de 10Kg (de ex din Real sau Auchan) care are 6 discuri (2x2.5 + 2x1 + 2/0.5 + bara: 2kg). Aceste discuri permit o reglare fina a echilibrului. De asemenea recomand si slefuirea cu smirghel a filetului niplurilor in vederea unei miscari line. Acestea trebuie infiletate pana inainte de penultima spira iar stabilitatea ansamblului este generata de combinatia dintre frecare si apasarea cauzata de sarcina (tub optic + contragreutati).

Imbunatatirile posibile se preteaza la introducerea de reglaje fine cu tije si suruburi pe axa ascensiei si a declinatiei. Nu m-as arunca totusi pana la motorizare, de aceea as prefera sa incurajez acest model numai pentru observatii vizuale.