-----------------------------------
starbuck
25 Iul 2012 15:53


-----------------------------------
Legat de rigiditate ca efect al sustinerii sarcinii la EQ3-2 si pentru observatii vizuale din proprie experienta nu recomand mai mult de echivalentul unui 150/750mm (cam 7 kg cu tot cu inelele de prindere si un Hyperion de 5mm). 

Si inca ceva foarte important de mentionat: cu trepiedul de Al "default" n-ai nici cea mai mica sansa decat daca e strans la maxim si ii scoti protectiile de cauciuc din capatul picioarelor. Altfel o sa-ti danseze ochii secunde bune la fiecare reglaj din montura sau adiere de vant. Mai bine inca ceva in plus pe un trepied serios de otel (pt EQ5 in sus).

Tot la EQ3-2 la modul fotografic nici nu te gandi fara trepied de otel si mai mult de 7 kg.
De asta am facut upgrade recent la EQ5 unde sarcina suportata este dubla si intentionez sa trec si pe autoguiding. Probabil ca o camera CCD astro dedicata este ceva mai usoara decat dslr-ul meu dar asta e, fiecare se descurca cu ce poate. Oricum de la 700 RON(EQ3-2 nou) la 1100 RON (EQ5 nou) nu e un capat de lume si va merita mult mai mult. Plus ca merita de investigat si varianta second.
Daca in schimb vei folosi doar refractoare usoare (pana in 90/900) considerand maxim 1.5 kg in plus pentru setup atunci EQ3-2 e mai mult decat suficient, cu atentia de rigoare chiar si astrofoto. ce sa-i faci, fiecare montura cu plaja ei de sarcina. De ce crezi ca mi-am facut pipe-mount :), acolo sarcina maxima e comparabila cu a unei monturi EQ6 (vorbind doar de sarcina, desigur:) ).