-----------------------------------
ursamajor
26 Iul 2012 10:00


-----------------------------------
Mai ales un telescop care este printre cele mai ieftine de pe piata.
Nu pentru puteri mari de marire, mai ales ca ai printre cele mai slabe telescoape de pe piata. Daca era vreun telescop de calitate superioara puteam sa discutam si despre alte lucruri.

Ca unul care l-a avut pe acest Celestron 130/650, pot spune că e un telescop decent și, în ciuda ieftinelii, oferă imagini bune. Merită doar un căutător mai bun (un pointer laser ar fi excelent) și o montură ceva mai țapănă (un EQ3 sau corespondenta azimutală ar fi perfect). Sincer, la același grosisment (până-n 200x), la Jupiter, de pildă, n-am putut face diferența față de al meu Skywatcher 200/1000. Până la 150-200x la planete se comportă foarte bine. Am folosit și un Barlow noname (probabil SW) pe el și imaginea nu s-a degradat.
Pentru DSO e evident că n-ai nevoie de dublarea focalei cu Barlow-ul și DSO-urile se văd OK.
Și, ca unul care are și lunetă acromată Skywatcher 90/900, recomand păstrarea micuțului telescop, fiindcă e o afacere mult mai bună. Oricând voi recomanda un reflector în detrimentul unei lunete, păstrând proporțiile prețului. Apocromatele, pentru aperturile minuscule ce le oferă, sunt mult prea scumpe pentru amatorul ce dorește explorarea vizuală a Cosmosului. Cele cu aperturi peste 100mm sunt deja, practic, inaccesibile, având prețuri prohibitive pentru pretenții de amator. Personal, dacă ar fi să vreau vreodată un apocromat, l-aș lua exclusiv pentru foto, fiindcă camera foto nu iartă atât de multe precum ochiul. Încolo, cum am zis, un reflector e, dp meu dv, superior, cu toate bubele pe care le au și oglinzile parabolice.

sternchen, fă-ți un bine și stai o perioadă și doar citește mesajele de pe forum, fără a te mai implica dând sfaturi doar din experiența proprie limitată. Știm, suntem încântați de instrumentele pe care le posedăm, le recomandăm altora, dar trebuie să căpătăm și ceva experiență cu optica, ori aceasta se învață fie privind prin diverse instrumente, fie citind experiențelor altora sau teorie a opticii.