-----------------------------------
lucia lucia
09 Noi 2006 23:42


-----------------------------------
da, d-le cris, asa e: gravitatia joaca rol de forta elastica in string si tot ea e responsabia pentru expansiune. Mai precis, inflatonul acela pe care il banuieste modelul cu inflatie ar fi, in modelul toroidal, presiunea negativa datorata cuantificarii spatiu-timpului (echivalent, a gravitatiei). Matematica nu ma ajuta (inca) sa inteleg perfect lucrurile astea  :( . Mi-au fost explicate, de-o maniera mai degraba intuitiva...
Altfel spus, gravitatia face ca spatiul-timp sa fie elastic. O lucrare excelenta are in sensul asta Padmanabhan (parca asa se scrie). Anume, el arata acolo ca tensorii care descriu deformarile si tensiunile elastice pot fi pusi in perfecta concordanta cu tensorii care intra in ecuatiile lui Einstein (tensorul Riemann si tensorul energie-impuls). Tensorul metric corespunde, normal, coordonatelor din teoria elasticitatii. 

... daca ma gandesc mai bine acum, chestia asta nu se departeaza prea mult de gaurile negre... Numai ca torul nu ajunge o gaura neagra.

Dar ceea ce am pus acolo in lucrare e un model simplificat. Geometria asta duce la unde stationare pe string care la randul lor duc la o distributie a tensiunii/densitatii de spatiu-timp care corespunde unui univers fractal (m-am crucit si eu, dintr-o geometrie plata sa ajungi la o geometrie fractala :roll: ). Dar spatiul-timp e un continuum, proprietatile spatiului afecteaza curgerea timpului si invers. De unde, timpul este fractal. 
Unde vreau sa ajung: oscilatiile astea sunt asa cum le-am prezentat doar in prima aproximatie. Covrigul acela e mai degraba o forma gelatinoasa care sufera deformari. Care tremura, ca o piftie. Tremuriciul asta duce la ceea ce numim crestere a entropiei si la perceperea coordonatei "alfa" ca timp. (chiar, nu cumva am nimerit peste universul valurit???? ma duc sa-i spun profului ca a facut o TOE, o "Theory Of Everything"  :D )

Nu, d-le Cris. In principiu, gravitatia joaca rol de forta elastica. Cam asta ar fi raspunsul. Am batut campii pentru ca mi-a placut intrebarea. Asta am intrebat si eu, at the first glance.