-----------------------------------
zoth
31 Iul 2012 11:12


-----------------------------------
Daca spatierea cu lichid , in incercarea de a ameliora un fraunhofer , duce la o supracorectie exagerata , nu s-ar putea mari spatierea (deci si grosimea filmului sau lentilei lichide astfel formate) dintre crown si flint pentru a echilibra ansamblul ? 

De la data cand am prezentat pe forum (11 Dec 2010) "metoda compensarii" am facut mai multe experimente si am acumulat ceva experienta practica pe aceasta metoda astfel incat la ora actuala sa pot formula niste concluzii practice:
a) - metoda compensarii este destul de capricioasa in privinta retinerii stratului de lichid intre lentile tinand cont ca razele de curbura ce il definesc nu sunt egale. Fara masuri speciale de ermetizare, stratul de lichid se scurge in timp dintre lentile. Un obiectiv de 70mm spatiat cu ulei si-a inrautatit raspunsul dupa vreo doua luni, moment in care s-a constatat ca stratul de lichid se scursese dintre lentile.
b) - metoda compensarii nu duce automat la o supracorectie a obiectivului, functie de diferenta intre razele de curbura ce definesc meniscul lichid, corectia poate avea un grad mai mare sau mai mic dovedindu-se in unele cazuri insuficienta, in altele numai potrivita dar apar si situatii cand nivelul acesteia este mai mare decat ar trebui.

Pentru a anula efectul scurgerii lichidului dintre lentile se pot folosi metode de etansare dar personal am recurs la alta metoda: am renuntat la diferitele uleiuri si mi-am concentrat atentia pe folosirea in exclusivitate a balsamului de Canada. Vascozitatea acestuia este mult mai mare, poate fi controlata prin diluare cu Xilen iar dupa o perioada de 2-4 saptamani de "asezare" intre lentile formeaza la margine o crusta uscata care nu mai permite scurgerea.

"Reglarea" nivelului de supracorectie introdus in sistem se poate jongla (asa cum bine spui in citatul de mai sus) din grosimea axiala a meniscului. Cu cat aceasta grosime este mai mare cu atat nivelul de supracorectie introdus este si el mai mare.
Aceasta metoda mi-a permis un tuning extrem de fin al unor obiective.

ce efecte nedorite ar putea aparea in cazul unui asemenea tratament ?

In principiu nu exista efecte nedorite dar in practica am observat un fenomen care merita adus in discutie: la unul din obiectivele corectate cu balsam de Canada am fost nevoit sa recurg la un menisc ceva mai gros pentru a aduce corectia acolo unde trebuie. Balsamul folosit de mine fiind destul de inchis la culoare, noul obiectiv obtinut prezenta o tenta usor galbuie iar imaginea vazuta prin el continea o cantitate de violet mai mica decat in mod normal, era mult mai curata cromatic.
Se pare ca un strat mai gros de balsam duce la o usoara limitare in partea de sus a benzii vizuale.

Coma , mai poate aparea in acest caz ?
Vorbim de BK7 si F2 , bineinteles.

In cazul unor raze interne de curbura diferite, asa cum se intampla la Fraunhofer, coma nu mai poate sa apara si in concluzie nu putem vorbi de un simplu dublet lipit Clairaut ci de un triplet ce are in compunere un menisc lichid extrem de subtire.

De ce nu ar putea exista un derivat din fraunhofer , dar spatiat din start cu lichid , si cu o transmisie astfel imbunatatita

Dar exista, cand am timp am sa atasez imaginea unui astfel de obiectiv obtinut de mine  :) 
Exista si ceva patente pe tema asta, asa incat daca aveai ganduri in aceasta directie e cam tarziu ...