-----------------------------------
Erwin
03 Aug 2012 18:09


-----------------------------------
Din cauza dificultă&#539;ilor de focalizare &#537;i de colimare a oglinzii secundare am schimbat discul de textolit gros de 12mm, am eliminat &#537;aiba de cauciuc siliconic &#537;i clemele laterale &#537;i am confec&#539;ionat alte două discuri din aluminiu de 4mm. Am fixat oglinda pe discul din fa&#539;ă cu bandă TESA dublu adezivă de mare putere (42Kg/mp). Sistemului de colimare i-am pus de data asta 4 &#537;uruburi cu cap inbus M4. Ieri după masă l-am recolimat &#537;i apoi aseară profitând de faptul că Luna s-a strecurat printre frunzele copacilor care îmi obturează 90% din cerul de la ferestre, l-am instalat în balcon (închis) &#537;i am reu&#537;it să stabilesc pozi&#539;ia de focus atât pentru diagonala de 2" cât &#537;i pentru diagonala de 1.25". Am făcut observa&#539;ii la Lună, aproape plină fiind a fost necesar filtrul ND. Imaginea fierbea din cauza turbulen&#539;ei dar totu&#537;i am putut vedea detalii frumoase, mai ales cu ocularul Kelner Meade de 40mm. Cu ocularul Hyperion de 24mm a fost dificil de focalizat din cauza turbulen&#539;ei. Acum nu sunt sigur că turbulen&#539;a a fost la mare altitudine, în jurul blocului datorită aerului ascendent sau turbulen&#539;ei instrumentale. 

Urmează să fixez inelul suport al secundarei într-o pozi&#539;ie mediană pentru o focalizare în plaja focuserului, până acum stătea fix prin frecare &#537;i trebuia să-l reglez la fiecare sesiune de observa&#539;ii pierzând mult timp cu prinderea punctului de focus &#537;i apoi recolimare. Sistemul de reglaj cu &#537;urub diferen&#539;ial este foarte sensibil din câte am observat, o deplasare fină a secundarei mută considerabil punctul de focus. Amplificarea secundarei este de 4X, cât este raportul dintre deplasarea secundarei &#537;i a punctului de focalizare? Tot 4?

Mai am să fac o fustă pentru secundară.