-----------------------------------
sternchen
03 Aug 2012 20:39


-----------------------------------


M-am gandit sa iau pentru DSO ca as avea mai multe de vazut decat o luneta cu care sa ma uit doar la luna si daca prind ceva planete. Mentionet ca nu am bani de aruncat in echipamente scumpe deocamdata asa ca incerc sa iau ceva care sa fie de calitate.
130mm Newton e minimum sa vezi ceva.Dupa mine f multe nu ai sa vezi nici la planete nici in DSO  si mai tarziu vei fi nevoit sa-ti iei altu.
 Sfatu' meu:i-ati un telescop care sa acopere macar o parte din ceea ce se poate vedea.Luna si planetele sunt mai accesibile fiind mai luminoase.Focala mai mare de 1000 merge bine in domeniu.De ex: reflectoare 200/1200 ,150 /1200,...  sau refractoare 90/1000.
 La DSO trebe o focala mai mica de 600mm pt telescoapele mici(pana in 150mm),sau o deschidere mare,incepand de la 250mm in sus.
 Cu 5 inch newton nu prea vezi bine nici DSO,ca n-are deschidere destula,nici planete ca n-are focala destula.Sau trebuie inca investitii poate mari ca sa vada ceva.
 cu 200/1200 prinzi bine planete si ceva DSO pe un cer bun.
 90/1000 vede ceva planete si luna ,dar la DSO pt mine nu a fost destul caci deschiderea de 90 nu aduce o rezolutie suficienta in DSO nici cu scule bune.Am cumparat recent un 102/500 la DSO si sunt multumit.Cu oculare bune vede intr-adevar ceva :wink: