-----------------------------------
dmtr69
22 Aug 2012 16:17

Nou setup-trimul test-M31&amp;--
-----------------------------------
Noaptea trecuta am facut primul test cu noul setup:HEQ5 Pro-Syntrek+TS Photoline 80ED APO(dublet, 3"focuser,f/7-560mm focala)+Canon 1100D.Fara ghidaj. Am folosit si FR/FF 0,8x-TS. Deci focala a ajuns la 448mm(f/5,6). FOV=2,83°x1,89°. .
 A fost si prima mea aliniere polara(ever!) si am facut-o exclusiv prin drift(pe balcon am vizibilitate doar in E-S-W). Am folosit doar un ocular cu reticul iluminat, fara barlow, 5' timp de drift. M-am bazat pe faptul ca la un FOV mare driftul este mai putin vizibil. Oricum mi-a luat mult timp-vreo 3h din care 1,5h a fost cerul noros- am incurcat la inceput suruburile de reglaj AziMut(MAD). Pe la 01:00 m-am apucat de poze-mai mult ca test de drift. Am inceput cu M31, apoi m-am lacomit si am incercat si M33 & M45- trecuse de ora 04 cand am terminat.
 Temperatura cam 15°C, umiditatea mare dupa o zi caniculara a facut focusarea mai dificila-stele cetoase- si a crescut nivelul poluarii luminoase. Am constatat si ca sunt mai putine stele vizibile si mai greu de focalizat decat cu vechiul Dob de 6" f/8. Deh,apertura bat-o vina!
 Pentru M31: 8x120" la ISO1600(ar fi trebuit totusi numai 800, zgomotul este mare la 1600, 15°C si un cer suburban).Cosmetizate cu dark,flat si offset.Softuri de prelucrare: DSS, Nebulosity(background colour adjust, curves, noise red.) si putin Gimp.
 Pentru M33 si M45 am incercat serii la ISO1600 si ISO800 dar inca nu le-am prelucrat(am sa pun pozele si cu ele-daca iese ceva). Oare cu DSS se pot stivui serii diferite de cadre light(cu darkurile aferente) cu ISO diferit sau trase in zile diferite printr-o singura trecere? Sau se stivuiesc separat si apoi rezultatele se stivuiesc inca o data?