-----------------------------------
florin_astro
14 Noi 2006 20:25


-----------------------------------
Eu tin minte odata ca am vazut la o emisiune un telescop interesant. Avea o oglinda parabolica din sticla cu diametrul undeva la 4 metri (nu mai tin minte exact diametrul) instalata intr-o montura speciala. In momentul functionarii pe suprafata oglinzii se turna Mercur si apoi oglinzii i se aplica o miscare de rotatie comandata de un calculator. Datorita fortei centrifuge Mercurul se intindea pe suprafata oglinzii rezultand o parabola perfecta. Pentru a elimina "valurile" care luau nastere la suprafata mercurului de la vibratii se folosea un lichid special.  Dezavantajul acestui telescop era ca putea fi folosit doar la altitudinea de 90 de grade (deasupra capului) +/- 5grade. Cele +/-5 grade puteau fi obtinute prin deplasarea oglinzii principale. Telescopul era folosit pentru identificarea obiectelor din spatiu cu grad de risc ridicat pentru misiunile spatiale. 
Daca vrei neaparat sa-ti construiesti o oglinda de telescop sunt si eu de parere ca e bine sa urmezi calea standard de slefuire a acesteia, deoarece numai asa poti obtine o suprafata optica corecta necesara in astronomie.